Nieuws

Nagekomen bericht: Uit de gaarkeuken

Geplaatst op 07-11-2006

Degene die denkt dat dit artikeltje gaat over de damwedstrijd Roermond-Maastricht van 4 november 2006 heeft het grandioos mis. Waar gaat het dan wel over? Het is een verslag van de op die dag gehouden cursus “Koken voor beginners” in de Roermondse Jo Gerrishal.
Acht topkoks uit Maastricht waren afgereisd naar Roermond om daar de plaatselijke leerling-koks de kunsten van de haute-cuisine bij te brengen. En dat lukte vrij aardig. De Maastrichtenaren lieten zien dat ze een schat aan ervaring in huis hebben.

Hier enkele harde feiten van de kooklessen:
Achtereenvolgens werd Rob Aartsen in de pan gehakt door Haye Kroodsma. Werd Ger Pisters tot hutspot gemaakt met een enorm klapstuk. De verantwoordelijke hiervoor was Ber ten Haaf. Daarna ging Jack Sijbers hardhandig door de snijbonenmolen van Effendy Djoemai en ook de wijze waarop meesterkok Gijs Schoenmakers zijn pupil Wim Sanders aan het spit wist te rijgen, duidt op een wereldniveau in de bak- en braadkunst.
Tot zover hadden de Maastrichtenaren zich perfect van hun taak gekweten. Nu was het de beurt aan de Roermondenaren om aan te tonen dat ze vlugge leerlingen zijn. Het liep echter niet geheel zoals verwacht.

Jeroen Huskens deed een poging soep te trekken van Cees Krottje. Hij had één soepballetje meer, maar er moet iets misgegaan zijn met de toevoeging van suiker. Jeroen wilde kennelijk het zoet der overwinning smaken maar soep en suiker is niet bepaald een geweldige combinatie.
Jerry Loor had intussen Dré Verheggen op de bakplaat liggen met de bedoeling een heerlijk medium biefstukje te fabriceren. Helaas heeft hij hem in zijn enthousiasme te lang laten sudderen. Het resultaat was een lap vlees die erg doorbakken was. Het product bleek te taai voor consumptie.
Nee, dan ging het echt stukken beter met de twee leerlingen die verantwoordelijk waren voor het dessert. Ik bedoel dan het voortreffelijke kaasplankje van Peter Eikelenberg met de heerlijkste kazen uit de Zuid-Franse Chappinstreek. En dan is er nog de eervolle vermelding voor Willy Okrogelnik. Zijn “Coupe Damen”, een ijsbeker met Amstelbier in plaats van grand marnier, werd alom als hoogstaand sluitstuk geprezen.

Bij elke opleiding behoort uiteraard een beoordeling. Uit alle windstreken waren onafhankelijke commissies en deskundige jury’s aangetreden om een zo objectief mogelijke waardering te geven. Zelfs de Smaakpolitie van SBS6 was aanwezig om de hygiëne te testen. Het oordeel van de jury was hard. Het werd een puntenoverwinning voor Maastricht, namelijk:
- Roermond: 6 punten
- Maastricht: 10 punten
De Roermondse leerlingen hebben niet kunnen aantonen dat ze beter zijn dan hun opleiders. Daarom mogen ze het in 2007 opnieuw proberen en als het ze dan wel lukt, krijgen ze in datzelfde jaar een gratis standplaats op het Preuvenemint aangeboden.

Naschrift: zoals de auteur van dit relaas al vreest valt ook het hierboven gepresenteerde verslagje weer buiten de verantwoordelijk van de redactie.

Overigens: publicatie is mogelijk met dank aan Wim Sanders voor deze (h)eerlijke ontboezemingen.