Nieuws

Dammers op ontdekkingstocht in kasteel Montfort

Geplaatst op 29-08-2018
Hits: 403


Machtige torens, middeleeuwse kelders, een kasteeltuin, dat en nog veel meer biedt kasteel Montfort, een rijksmonument met een verrassend verleden.

Twintig dammers en familie van dammers waren zaterdag 25 augustus te gast op de indrukwekkende ruïne, waarvan de afgelopen jaren belangrijke delen zijn gerestaureerd. Het bouwval van een halve eeuw geleden is mede daardoor nu in de regio een trekpleister van de eerste orde geworden.

Onder de middeleeuwse keldergewelven werden de aanwezigen onthaald op koffie met, hoe kan het anders, Montforts gebak.

Onder leiding van een gids werden daarna diverse facetten van het kasteel en de heerlijkheid Montfort belicht. De gids gaf een boeiend beeld van de historie van het uit 1260 daterende gebouw en zijn voormalige bewoners.Tot na de Tachtigjarige Oorlog was Montfort het sterkste en belangrijkste kasteel in het gebied tussen Venlo en Sittard. Belangrijke heren van Montfort waren o.a. keizer Karel V en koning Frederik de Grote. De huidige heer van Montfort is koning Willem-Alexander.

Na de kennismaking met het bouwwerk was het de hoogste tijd voor een versnapering. De dorstlustigen verlangden naar een drankje en daarna hield een quizje de dammers enige tijd aangenaam bezig. De bedoeling was dat de vragen van de quiz waren toegespitst op hetgeen de gids verteld had. Helaas ging het hier enkele malen mis, omdat de gids andere accentjes legde dan de vragenmaker, Rob Aartsen in dit geval, voor ogen had.
Peter Hernaamt won de quiz en als beloning ontving hij een fraai boekwerk over Montfort, het kasteel en het landschap eromheen.

De tweede quiz, waarvan de vragen waren bedacht door Karel Leemreize, viel door de keuze van de vragen meer in de smaak. Rond een drietal min of meer actuele thema's konden de deelnemers, die in drie groepen waren verdeeld, hun kennis over sport, muziek en nog een onderwerp tonen. Bij gebrek aan een prijs werden alle deelnemers tot winnaar uitgeroepen.

Na het geslaagde bezoek aan het kasteel zetten de mensen koers richting Linne waar bij de plaatselijke Chinees kennis werd gemaakt met de culinaire hoogtepunten van de Chinese keuken.

Tegen de klok van tienen namen de deelnemers afscheid van elkaar, vastbesloten om voor een volgende 'feestavond' niet weer zeven jaar te wachten.