Nieuws

Andy Damen triomfeert in strijd om Euregio Pokal 2019

Geplaatst op 30-11-2019
Hits: 1129


Andy Damen is gisterenavond in zaal De Ster in Maasniel de trotse winnaar geworden van de eerste editie om de Euregio Pokal, niet te verwarren met het Maastrichtse damtoernooi dat al een eeuwigheid onder de naam Euregiotoernooi in de laatste week van het jaar wordt georganiseerd. In de finale, met versneld speeltempo, bleef Damen DC Roermondspeler Karel Leemreize de baas. Voor Leemreize wachtte een troostprijs: als niet- fan van het sneldammen mag hij voor een heel jaar als clubkampioen sneldammen van de Roermondse damclub door het leven gaan.

Het toernooi dat dit jaar voor het eerst op de damkalender verscheen, startte met 14 deelnemers, die uit alle windstreken komend de weg naar Maasniel hadden weten te vinden. De gastheren van Damclub Roermond waren natuurlijk royaal vertegenwoordigd, maar dankzij de inbreng van dammers uit Maastricht en Berg en Terblijt was ook de rest van Limburg nadrukkelijk aanwezig. Door de komst van dammers uit Keulen en Aken, welke steden zoals het spreekwoord luidt niet op één dag zijn gebouwd, kreeg het evenement zowaar een internationaal karakter.

Darius Kayigema, een van de veertien, kwam de speelzaal in, zag het deelnemersveld en liet het toernooi verder aan zich voorbijgaan. Wim Sanders die het deelnemersveld overziend op grond van een oneven aantal deelnemers de rol van arbiter op zich had genomen, werd alsnog veroordeeld om achter het bord plaats te nemen.

Er werden vijf ronden gezwitserd in een speeltempo van 7 plus 5. Na nummers 1 en 4 enerzijds en de nummers 2 en 3 anderzijds zouden via kruisfinales elkaar een plaats in de eindstrijd betwisten.

Karel Leemreize, die de discipline sneldammen toch al niet als iets onmisbaars in zijn rugzak meetorst, overleefde de voorronde met een bijzonder mooie score van 9 uit 5. De puntendeling met Wiel Okrogelnik hield hem een maximale score af.

In de halve finale maakte Leemreize korte metten met Dré Verheggen die toch wel verrassend hoog in het klassement finishte. In de andere halve eindstrijd eindigde de partij tussen Andy Damen en Wiel Okrogelnik in remise, waarna de beslissing viel in de eerste barrage met versneld tempo (4 plus 2). Andy zegevierde omdat de Roermondse crack gewoonweg tijd te kort kwam, met andere woorden de partij wegens tijdoverschrijding uit handen gaf.

De finale vormde een klapper van jewelste. Alle overige deelnemers zochten en vonden een plaatsje in de buurt van het centrecourt om toch vooral maar niets van het zinderende spektakelstuk te hoeven missen. De eerste partij eindigde in een puntendeling. De tweede, ook hier met het eerder genoemde versnelde speeltempo, leverde een overwinning op voor de Maastrichtse dammer die daarmee dus winnaar werd van de fraaie Euregio Pokal. Gelet om het gewicht van de bokaal - het gevaarte weegt maar liefst 1 kilo - is het waarschijnlijk (maar dat is door de organisatoren niet bevestigd) dat de prijs een wisselprijs is. Overigens werd ter plekke door de winnaar al de vrees uitgesproken dat de bokaal wellicht niet hittebestendig is, waardoor een langdurig verblijf van twaalf maanden in het warme Maastricht niet voor de hand ligt.

Na de overwinning in het Roermondse rapidtoernooi in 2019, die voor Andy Damen de opmaat vormde voor het Limburgs rapidkampioenschap 2019, kan de Maastrichtse sneldamgeweldenaar nu dus opnieuw een succesje aan zijn erelijst toevoegen.

Eindstand van de voorronde:
Karel Leemreize	5		4		1		0		9		29		50
Wil Okrogelnik	5		3		2		0		8		29		42
Andy Damen	5		3		1		1		7		28		30
Dré Verheggen	5		3		1		1		7		26		32
Jeroen Huskens	5		2		2		1		6		28		28
Tom Mankowski	5		3		0		2		6		27		22
Clemens Crucius	5		2		1		2		5		23		16
Peter Hernaamt	5		2		1		2		5		21		16
Jack Sijbers	5		2		0		3		4		23		6
Theo Blom	5		1		2		2		4		22		8
Roy Loor	5		1		1		3		3		25		13
Wim Sanders	5		0		3		2		3		23		10
Ton Coenen	5		1		1		3		3		23		3
Jac Hannen	5		0		0		5		0		23		0