Nieuws

Start van een jeugddamvereniging

Geplaatst op 21-09-2019
Hits: 994


We schrijven zondag 21 september 1969, vandaag op de kop af 50 jaar geleden.

In het patronaat van het kerkdorp Brachterbeek in de toenmalige gemeente Maasbracht wordt damgeschiedenis geschreven. Jeugddamvereniging S.M.R. Maasbracht, met een officiele toetredingsdatum tot de LDB per 1 juli 1969, speelt die zondag (!!) haar allereerste competitiewedstrijd voor de Limburgse Dambond.

De kersverse loot aan de boom die LDB heet, komt uit in de Eerste klasse. Met tientallen, jawel, u leest het goed, met een tiental. Tegenstander in de debuutwedstrijd is het tweede tiental van damvereniging Eureka, dat destijds onder de bezielende leiding van secretaris Piet Cornelissen haar clublokaal had op de Schelsberg in Heerlen (café Wijnen, maar dat kan uw schrijver mishebben).

SMR Maasbracht,waarbij de eerste drie letters staan voor Steeds Meer Routine, is een logische voortzetting van jeugddamvereniging Euskopos uit Rolduc-Kerkrade. Twee seizoenen kwamen verschillende dammers uit Maasbracht uit voor het damteam van het klein-seminarie. Frans Klein, priesterstudent aan het seminarie aldaar, zag binnen het college geen mogelijkheden meer om met succes een team te formeren dat in de Limburge damcompetitie kon uitkomen. Op die manier werd de thuisbasis van Euskopos verplaatst naar Midden-Limburg.

Frans zelf zegde toe om met zijn scooter (een andere dan wie waarop de moderne jeugd zich verplaatst, voor deze moest je persé een rijbewijs hebben) naar Midden-Limburg tuffen om uit te komen bij de thuiswedstrijden.
Ook Pierre Urlings, die later vliegtuigbouw zou gaan studeren, verkaste mee naar Maasbracht.

Uit eigen gelederen kon SMR Maasbracht diverse dammers inzetten. Op het gevaar af er toch enkelen te vergeten, doe ik een aanzet.

Har van Pol, die in 1970 jeugdkampioen van Limburg werd.
Frank Creemers die in 1971 voor Limburg in hotel Nieland deelnam aan het Nederlands jeugdkampioenschap. Jeroen Goudt veroverde toen de nationale jeugdtitel.
Jozef Linssen werd later voorzitter van de Gelderse Dambond en hij vervulde een groot aantal jaren de rol van coördinator jeugdzaken bij de KNDB.
Rob Schippers nam met succes deel aan het jeugdwereldkampioenschap 1975 in hotel Krasnapolski. Hij eindigde als gedeeld vierde. Geert van Aalten werd toen wereldkampioen. Later kwam Rob gedurende lange tijd in de landelijke competitie uit voor damvereniging Treebeek. Overigens samen met grootheden als Leen de Rooij, Ferdi en Willy Okrogelnik, Eb Elbertsen, Lambert Waltmans.

Theo Schippers, genoegzaam bekend in het Limburgse damwereldje. Hij nam in 1974 namens Limburg in Lent deel aan het allereerste aspirantenkampioenschap van Nederland. Hij eindigde samen met wijlen Bauke Bies als vierde. Theo werd ooit sneldamkampioen van Nederland bij de junioren. Langere tijd was hij trainer van het vrouwenteam bij de KNDB. Ook hij verdiende zijn sporen bij het eerder genoemde Treebeek.

Iets minder aan de weg timmerend maar zeker het noemen waard zijn de namen van Peter Hernaamt en Jos Werson. Beiden hebben hun damsporen verdiend in Maasbracht. Later zouden ze hun opgedane kennis in Roermond te gelde maken.
Ook Hans Rutjens en Peter Dickhoff speelden enkele wedstrijden voor de club. Hans reikte tot 13 duels, Peter kwam slechts tot 3.
Ik vergeet er vast nog enkelen.

Toen SMR Maasbracht in 1980 ophield te bestaan - de club had vanaf 1969 met een korte onderbreking steeds deelgenomen aan de LDB-competitie - is een klein boekwerkje samengesteld waarin de hoogte- en dieptepunten van de als jeugdamvereniging begonnen damclub zijn vastgelegd. Daarin is onder meer te lezen dat de club haar laatste wedstrijd speelde op 15 december 1979 tegen MDC uit Maastricht. De Maastrichtenaren wonnen afgetekend met 12-4.

Alle wedstrijdresultaten zijn bewaard gebleven, dus ook de klasseringen die de vereniging in de LDB-competitie heeft behaald. Het is helaas allemaal geschiedenis.