Nieuws

PLDB-competitie: naar laatste plaats gedrukt

Geplaatst op 05-11-2016
Hits: 2458


Na de derde ronde in de PLDB-competitie is DC Roermond terugverwezen naar een troosteloze laatste plaats. De kans dat dat de komende weken gaat veranderen is uiterst gering. In ronde 4 immers wacht de confrontatie met Roderland DC en gezien de reputatie van dit team hoeven wij geen al te hoge verwachtingen te koesteren omtrent het resultaat in dit duel.

De wedstrijd tegen Cema/De Vaste Zet, de strijd tussen de nummers laatst en voorlaatst, zagen wij redelijk hoopvol tegemoet. Roermond moest op de avond vóór de wedstrijd nog volop hamsteren om een volwaardig zestal te formeren, maar dankzij de toezegging van Karel Leemreize om het zestal te versterken achtten wij ons niet op voorhand kansloos. Integendeel zelfs.

De Geleense damvereniging beseft dat in de Limburgse competitie niet op volle snelheid gereden wordt. In beginsel mogen ook de spelers van het KNDB-topteams in de Limburgse competitie uitkomen. De Vaste Ze kiest daar bewust niet voor. Dat Martijn van Gortel en Martin van der Hout in het provinciale team uitkomen geeft het zestal extra body, maar hun aanwezigheid en inbreng is geen garantie voor een positief resultaat in de wedstrijden. De ware damliefhebbers die het team completeren moeten immers zorgen voor de broodnodige punten om een wedstrijd naar hun hand te zetten.

DC Roermond opende het duel gisteren allerbelabberst. De teams leken op papier aardig aan elkaar gewaagd en dat beloofde een geweldige strijd. Dat gebeurde ook, maar het noodlot zorgde al vroeg in de wedstrijd voor een fikse dreun aan Roermondse kant. Jack Sijbers ging in zijn partij tegen André Raven op de 24e zet gruwelijk in de fout. Hij zag een dreiging niet aankomen en toen het gevaar echt tot hem doordrong was er geen redding meer mogelijk. Raven combineerde eenvoudig naar de damlijn. Met een dubbel schijfverlies stond de nederlaag op dat moment feitelijk al vast. De Roermondspeler modderde nog wel een aantal zetten aan, maar na tweeëneenhalf uur dammen gaf hij de pijp aan Maarten, en de punten aan André.

Op zich was deze vroege achterstand natuurlijk een domper voor het team, maar met nog vijf serieuze vechters in de strijd zou het nog wel goed komen. Niet dus.

De vijf partijen zouden uiteindelijk allemaal in puntendelingen eindigen, maar wat was Karel Leemreize in de laatste van de zes partijen dichtbij een verrassing. Tegenstander Martijn van Gortel leek op weg naar de damlijn, maar hij vergaloppeerde zich door een combinatie te missen. Karel combineerde keurig naar de damlijn, maar de overblijvende stelling bood helaas geen aanknopingspunten om de volle buit binnen te halen. Martijn verzuchtte op Toernooibase met een veelzeggend Oops.

Het cruciale moment in de partij is weergegeven in het diagram.

Martijn vervolgde met 24-19. Karel verraste hier met 7-11! 9-14 12-18 en 11-17. Helaas, voor hem, staat de voorste witte schijf te dicht bij de damlijn om die nog onschadelijk te kunnen maken.

Zo eindigde de wedstrijd in een 7-5 overwinning voor Cema/De Vaste Zet waardoor ons zestal naar de laatste plek op de ranglijst werd gedrukt.

Roderland, zonder Brion Koullen die in het Turkse Izmir getuige was van de mooie verrichtingen van dochter Darja en zoon Melvin, won met 8-4 van aartsrivaal Schaesberg.

De stand na de derde speeldag luidt:
        	Rd	Sb	DE	DV	DE	Rm								
  Roderland  		    8	9	..	10	..	3	3	0	0	6	27
  DVS Schaesberg  	4	    ..	7	..	9	3	2	0	1	4	20
  DIOS/Eureka  	    3	..		..	10	6	3	1	1	1	3	19
  CEMA/De Vaste Zet  	..	5	..		5	7	3	1	0	2	2	17
  DIOS/Eureka      2  	..	2	7		..	3	1	0	2	2	11
  Roermond  	    ..	3	6	5	..		3	0	1	2	1	14


Nationale juniorenkampioene bij de meisjes Darja werd in Turkije met een score van 11 uit 9 gedeeld 5e in het WK voor meisjes. Tevens werd zij de hoogstgeklasseerde van de Nederlandse meisjes in dit WK.
Melvin werd met een 50%-score gedeeld 12e bij het WK voor welpen. Ook hij werd daarmee de hoogstgeklasseerde Nederlandse deelnemer.
In datzelfde WK eindigde de strijd bij de junioren in een volledig Nederlands succes. Martijn van IJzendoorn werd een ronde voor het einde wereldkampioen. Jitse Slump eindigde als tweede voor Wouter Wolff.