Nieuws

Jeroen eindigt in mineur: 61e plaats in Portugal Open

Geplaatst op 06-11-2012
Hits: 1883


Jeroen Huskens is als 61e van de 74 deelnemers geŽindigd in het Portugal Open 2012. In de slotronde moest Jeroen de eer en de punten laten aan Bert Begeman.

Na een voortvarende start (3 uit 3) kwam er bij de Roermondse dammer een kink in de kabel. Twee nullen, een winstpartij gevolgd door nog weer een nederlaag brachten hem met 5 uit 7 dus op plaats 61.
De drie puntendelingen waren overigens goed voor een ratingwinst van 10 punten.

Jeroen speelde in de zeven ronden evenzovele malen tegen een landgenoot (Clemens Crucius die al sinds mensengeheugenis - ook - in ons land damt, rekenen we om die reden bij de Nederlandse dammers). Nederland was in het deelnemersveld ruim vertegenwoordigd: 50 dammers uit Nederland waren van de partij, plus een handvol dammers die een binding hebben met onze damcompetitie.

De toernooizege was na de zesde ronde al voor Macodou NDiaye. Zes overwinningen op rij werden gevolgd door een verliespost in de afsluitende zevende ronde. Frits Luteyn zette de grootmeester een hak op diens weg naar een 100%-score. De aanwezige grootmeesters legden, geheel conform de verwachtingen, beslag op alle ereplaatsen. Je kunt je zo zoetjes aan afvragen of dammers van superviveau nog wel bij de open toernooien thuishoren. Voor de gemiddelde dammer (en daar reken ik de subtopper gemakshalve ook bij) vallen er, als er GMI's van de partij zijn, alleen maar kruimels te behalen. Een positie net na de top is voor een subtopper het hoogsthaalbare. Enkele jaren geleden had ook Portugal Open een aparte groep voor mondiale topdammers. Zowel voor de toppers als voor de subtoppers was deze tweedeling een geweldige opsteker. Maar om dit jaar in, jaar uit te kunnen realiseren is meer nodig dan een portie goede wil.