Nieuws

Haelen damdorp van Limburg (uitgebreid)

Geplaatst op 22-03-2011
Hits: 3874


Vanmiddag vormde de aula van basisschool De Leerlingst in Haelen het decor voor de 38e editie van het Limburgs kampioenschap schooldammen voor scholen van het basisonderwijs.

Wat aan kwantiteit in het deelnemersveld te kort schoot, werd ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme van de jeugdige deelnemers. Winst en verlies liggen, zeker bij schooldamwedstrijden, vaak heel dicht bijelkaar. Er worden door de dammers die veelal aan het begin van hun damcarrière staan, nog al eens elementaire wendingen over het hoofd gezien, de meerslagregel wordt niet door iedereen even consequent toegepast, en lang niet alle zetten worden uitgevoerd zoals het Spel- en Wedstrijdreglement dat voorschrijft.

De deelnemers malen er niet om. Met enorm veel plezier spelen zij hun partijtjes en als het resultaat tegenvalt willen de waterlanders wel eens tevoorschijn komen. Het hoort allemaal bij het spel, en bij de beleving van het spel. Spelvreugde, dat is waar het bij het schooldammen om draait, en die vreugde was woensdagmiddag bijna tastbaar aanwezig.

Om even na half twee opende John Silkens als gastheer het toernooi. Gestoken in hun schooltenues begonnen de 20 dammers en damsters - dit jaar waren er verrassend veel damsters aanwezig - aan hun kampioenschap. Het eerste team van de gastheren begon uitstekend aan de strijd. Maar de OBS De Kring uit het Zuid-Limburgse Beek deed niet voor de mensen uit Haelen onder. Het bleef spannend tot de laatste ronde, en zo hoort het ook.

In de slotronde viel de beslissing ten gunste van het team van De Leerlingst. De collega's uit Beek werden afgetroefd. Het Limburgs schooldamkampioenschap bij de pupillen ging naar Haelen. Het welpenteam van De Leerlingst (uitkomend onder De Leerlingst 3) pakte de provinciale titel in hun leeftijdscategorie.

De eindstand:
1. De Leerlingst 1  8 punten bij 32 bordpunten!
2. OBS De Kring 1   6 punten bij 21 bordpunten
3. De Leerlingst 3  4 punten bij 12 bordpunten
4. De Leerlingst 2  1 punt  bij 9 bordpunten
5. OBS De Kring 2   1 punt  bij 6 bordpunten

Voor een eerste indruk zie ook De Trompetter bladzijde 1.
Voor een verslag zie ook De Trompetter bladzijde 35.