Nieuws

Schaesbergs Nieuwjaarstoernooi opnieuw groots met fiere winnaar

Geplaatst op 03-01-2009

(40.639) Vrijdagavond organiseerde damvereniging Schaesberg voor de vijfde keer het Open Nieuwjaarstoernooi. Met ruim veertig deelnemers werd ook dit evenement weer een davend sportief succes.

Uiteraard grepen de deelnemers de gelegenheid aan om elkaar de beste wensen voor het pas begonnen jaar toe te schuiven. Dat is natuurlijk ook de aanleiding voor de organisatoren om het toernooi uitgerekend nu te organiseren.

Onder aansturing van Schaesbergvoorzitter Louis Peters had met name zijn rechterhand Manon Bassant in de periode van voorbereiding haar uiterste best gedaan om het toernooi op rolletjes te laten verlopen. Zo was er driftig propaganda gemaakt voor het gebeuren en de Limburgse dammers hebben die aansporingen heel goed begrepen. De massale opkomst zegt ruim voldoende over de animo die er voor dit soort eendaagstoernooien bestaat. Na een soortgelijke opkomst jl. maandagavond bij het door Raes DC Maastricht georganiseerde Euro2008, bleken de dammers en damsters opnieuw bereid om er nog eens in groten getale tegenaan te gaan. Opvallend daarbij was dat er, naast de bekende gezichten van dammers die er altijd bij zijn, verschillende dammers hetzij in Maastricht hetzij in Schaesberg van de partij waren. Een stimulans voor de organisatoren naturulijk om met de reeksen door te gaan.

Acht ronden volgens het Zwitsers systeem werden er in Landgraaf afgewerkt. Gerenommeerde sneldammers als Paul Nitsch, Martijn van Gortel, Rudi Claes, Erwin Heunen en Leon Oudenes zorgden al na enkele ronden voor een schifting in het klassement. Het was ook al heel snel duidelijk dat de uiteindelijke winnaar in dit groepje zou zitten, maar wie na de achtste ronde de hoogste plaats zou gaan bezetten, was en bleef lange tijd ongewis.

In de pauze na de vierde ronde deed de kastelein goede zaken. Minder prettig was het overigens dat in het cafe geen rookverbod gold (of dat het verbod daar met voeten werd getreden). Ik spreek, als niet-roker, even voor mijzelf, maar dit vind ik een kwalijk minpunt aan het geheel, iets waaraan de damclub natuurlijk geen blaam treft. Het oude mijngevoel kwam bij mij nadrukkelijk naar boven toen de dampende schoorstenen op de barkrukken het Landgraafse luchtruim volstouwden met hun kwalijke gifdampen.
Terug naar het damspektakel.

Na de hervatting restten nog vier ronden en daar werd op en rond het bord met scherp geschoten. De kanshebbers voor de hoofdprijzen deden hun uiterste best om hun score zoveel mogelijk op te vijzelen, de talrijke niet-kanshebbers voor de ereprijzen beleefden minstens zoveel plezier aan het bij elkaar sprokkelen van kostbare puntjes. En om dat laatste gaat het bij een sneldamtoernooi op een clubavond: niet het winnen van de worst staat centraal, maar juist het plezier in het spel, het samen beleven van een genoeglijke damavond. Daarom ook komen de vele lage ratingeigenaren volledig aan hun trekken. Opvallend was het grote aantal jeudige dammers dat vrijdagavond daar het Gemeenschapshuis aan de Pijler binnenstapte. Die ontwikkeling doet ons alleen maar goed en het moet de aanwezige deelnemers-bestuurders plezier hebben gedaan te zien met hoeveel enthousiasme de minder bekende jonge garde ons spel speelt. Alle lof ook voor de organiserende vereniging die juist die doelgroep stimuleert om aan hun evenement deel te nemen.

Bij het opmaken van de balans bleek dat Martijn van Gortel (opnieuw hij) met een punt voorsprong op de meute de eerste prijs had behaald. In zijn kielzog natuurlijk de eerder genoemde kanshebbers voor het eremetaal. Bij de eerste tien in de eindrangschikking ontdekken we niet minder dan drie Belgische damvrienden. Sylvia Ek was de hoogsteindigende dame in het gezelschap.

Omroeper Louis Peters moest tijdens de prijsuitreiking enkele malen een slokje vocht tot zich nemen om de lange rij deelnemers een voor een naar voren te roepen.

Voor iedereen was er een prijs(je). Een heel leuk gebaar van de organisatie. Elke winnaar, 44 stuks in totaal dus, mocht eigenhandig een pakje van de rijkelijk gevulde prijzentafel pakken. Het geblindeerd aanbieden van de prijzen maakt het sommige deelnemers niet gemakkelijk een keuze te maken. Een grote doos betekent niet per definitie dat de inhoud correspondeert met het verwachtingspatroon van de winnaar. Menige spontane lach was het resultaat na het openen van de prijs. Zo viel de toch nog jonge Rudi Claes een fles Jaegermeister ten deel, niet bepaald een drankje voor een net-veertiger. In een onbewaakt ogenblik ontging het Louis Peters dat het pakje dat hij uit de pot genomen had, door een van de andere winnaars opnieuw als prijs werd opgevoerd. Beter op je spullen letten, Louis. Floris was een van de weinigen die geen pakje van de tafel nam. Hij ging voor de worst, in dit geval letterlijk: een heerlijke cervelaatworst. Lekker met een blokje kaas, een uitje en een prikkertje erbij, zo reageerde hij lachend.

Onze vereniging was in Schaesberg zeer royaal vertegenwoordigd. Dat gold overigens ook voor Eureka, en vanzelfsprekend had Schaesberg zelf ook een behoorlijke inbreng in het deelnemersveld. Niet minder dan tien leden van DC Roermond verschenen aan de start. Slechts een enkeling slaagde erin zich te mengen in de strijd om de hogere plaatsen. Met een twaalfde plaats was Wiel Okrogelnik onze beste man. Maar iedereen beleefde op zijn manier lol aan een hele gezellige damavond. Schaesbergers: dank je wel!!

De uitslag:
1. Martijn van Gortel met 13 punten 	  
2. Theo Schippers en Paul Nitsch beiden 12 punten 	   
4. Rudi Claes, Erwin Heunen, Patrick Casaril, Leon Oudenes, Willy Maertzdorf, 
Andre Maertzdorf en Eric Conrad ieder 11 punten	   
11. Werner Heunen, Willy Okrogelnik elk 10 punten 	   
13. Louis Peters, Peter Bronstring, Peter Eikelenberg, Gijs Schoenmakers, 
Peter Swelsen, Valere Hermans, Joop Verstappen en Ben Willems elk 9 punten
21. Tom Swelsen, Jitse Slump, Jan Schoenmakers, Marcel Karssing, 
25. Tom Henriquez, Paul Stevelmans, Ger Pisters, Dieter van Gortel, 
Jeroen Huskens en Sylvia Eck elk 7 punten 	   
31. Rob Aartsen, Jack Sijbers, Manon Bassant, Marcel Maertzdorf, 
Harald Brentjes, Michelle Roumans en Noureddine Ucher ieder 6 punten
38. Leon Zeegers, Stephan Jansen, Folkert Jansen en Jac Hannen ieder 5 punten
42. Umit Kayar met 4 punten	   
43. Floris Aartsen en Jacob Slump elk 3 punten
De erelijst ziet er nu als volgt uit:
2005 Brion Koullen
2006 Maikel Palmans
2007 Martijn van Gortel
2008 Bert Woolschot
2009 Martijn van Gortel

PLDB-voorzitter Peter Bronstring bedankte uit naam van de deelnemers de organiserende vereniging voor de mooie avond: Louis voor het initiatief, Manon voor een groot deel van de uitvoering, en inhuurkracht Dieter voor de geleverde assistentie.
Een warm applaus van de dammers onderstreepte zijn woorden.