Nieuws

Benauwde zege in Treebeeks competitieduel

Geplaatst op 28-01-2018
Hits: 617


Werd in de eerste helft van de competitie nog met ruime cijfers gewonnen van het team van DIOS-Eureka 3 (het werd destijds maar liefst 7-1), in de return moest DC Roermond alle zeilen bijzetten om een 5-3 op het scorebord te brengen.

De dammers uit Maastricht raakten door het 4-4- gelijkspel tegen het andere team van DIOS-Eureka een wedstrijdpunt op de Midden-Limburgers achter. Ber ten Haaf leverde een topprestatie door middel van een zwaarbevochten remise tegen Olga Kamychleeva. Jeugdspeler Melvin Koullen bereikte hier een gelijkwaardige remise tegen Leo Nagels.

Op 24 maart ontmoeten Roermond en Maastricht elkaar in een rechtstreeks duel met de kampioensschaall als inzet.

Roermond pakte tegen DIOS-Eureka dankzij een overwinning van Jeroen Huskens op Albert Mol de leiding. Mol vergaloppeerde zich in het middenspel (hij gaf pardoes een schijf weg), Jeroen hapte meteen toe en speelde het eindspel kundig uit. Citaat van Peter Swelsen op Facebook: Ergelijk was ook de pot van Jeroen Huskens tegen Albert Mol. Jeroen bouwde het trouwens aardig op over 23, maar de manier waarop Albert uiteindelijk een schijf bij vol daglicht weggeeft, deed pijn aan mijn ogen.

Jac Hannen speelde tegen Marijn Jans zijn 200e competitieduel voor Roermond. Marijn leek over een betere stelling te beschikken tot het moment waarop hij een damcombinatie over het hoofd zag. De publieke tribune taxeerde de overblijvende stelling als gewonnen voor Roermond. De beide spelers kozen evenwel voor een variant die de puntendeling rechtvaardigde.

Wim Sanders leverde zoals gebruikelijk een prima partij af tegen Marcel Karssing. Ook hier gold dat de Roermondenaar wellicht de buit heeft laten liggen. Een offer van Sanders in het eindspel leverde niet het gewenste voordeel op om de partij winnend af te ronden. Remise dus ook hier als eindresultaat. Peter Swelsen verwoordt het aldus: Wim Sanders speelt Marcel Karssing kundig van het bord en vergeet dan in een standje dat een gemiddelde dammer met gemak vluggerend wint, twee keer de simpelste winst te grijpen.

Wiel Okrogelnik en Maarten Everduim deelden de punten eveneens. De spelers analyseerden nog geruime tijd na de partij na om te zien waar een van beiden mogelijkerwijs een sterkere voortzetting had kunnen kiezen.

De stand na de 5e ronde luidt:
DC Roermond	5	3	1	1	7	24
DC Maastricht	5	1	4	0	6	22
DIOS-Eureka 4	5	1	3	1	5	17
DIOS-Eureka 3	5	0	2	3	2	13


In de Hoofdklasse hielden DIOS-Eureka 2 en Schaesberg elkaar in evenwicht. DIOS-Eureka 1 kwam tegen Cema/De Vaste Zet met de hakken over de sloot. Het werd 5-3 voor de Brunssum/Hoensbroekcombinatie.

Hier luidt de stand na de 5e speeldag:
DV Schaesberg	5	2	3	0	7	25
DIOS-Eureka 1	5	2	2	1	6	22
DIOS-Eureka 2	5	2	2	1	6	20
Cema/Vaste Zet	5	0	1	4	1	13


Op de slotdag neemt Schaesberg het op tegen Cema/De Vaste Zet. De DIOS-Eurekateams spelen tegen elkaar, daarbij sportief hopend op een misstap van de koploper.