Nieuws

Roermond doet zich flink tekort

Geplaatst op 02-12-2017
Hits: 786


Op de vijfde speeldag van de PLDB-competitie heeft Damclub Roermond tegen het vierde team van DIOS-Eureka ternauwernood een gelijkspel uit het vuur weten te slepen. Inderdaad was het zaterdagmiddag kantje boord, maar met ietsje meer zelfdiscipline van een van de spelers had Roermond de winst eenvoudig naar zich toe kunnen trekken.

Opnieuw was de inzet van Wiel Okrogelnik noodzakelijk om het kwartet op numerieke sterkte te brengen. Zijn aanwezigheid was merkbaar, zowel op het bord als ernaast. Hij trof, bewust aan het laagste bord gepositioneerd, in Bram Kole een geweldige tegenstander, en ook dat in meerdere betekenissen.

In de openingsronde hadden de vier Roermondse kanjers niet zo heel veel moeite met de mannen van DIOS-Eureka 4. Vandaag was dat wel even anders.

Jeroen Huskens wilde persť aan bord 1 spelen, in de hoop daar Jasper Kole als tegenstander te treffen. Hij werd op zijn wenken bediend. Jasper zat inderdaad aan bord 1.Lange tijd ging het in de partij gelijk op. Er kwam een fikse kanteling in de strijd toen Jeroen een afwikkeling inzetten die hem meteen op dood spoor plaatste.
In deze stelling vervolgde Jeroen met 27-21. Na het ruilen vervolgde Jasper simpel met 14-20 en na het tussenlopertje 13-18 bereikte hij de damlijn en het was meteen uit.
Jeroen speelde nog 19-14 (met welke bedoeling is niet duidelijk) waarna Jasper tegen de reglementen in 9x20 sloeg in plaats van de meerslag 49x8. Veel maakte het evenwel niet uit, de partij was al geclaimed door DIOS-Eureka.

Wiel Okrogelnik had een benauwde middag tegen Bram Kole. Veel kansen kreeg onze kopman niet en de partij kabbelde dan ook rustig naar een gelijkwaardige remise.

Roermond had simpel de wedstrijd in haar voordeel kunnen, nee zelfs moeten beslissen. Jac Hannen kreeg in de persoon van Wiel Klein Tuente een bij beider niveau passende tegenstander. Er kwam leven in de brouwerij toen Wiel in deze stelling de stand volkomen verkeerde inschatte.

Wit speelde hier 24-19 en na 40-34 wordt het aantal schijven aan beide kanten weer gelijk. Een voorgevoel van de witspeler werd bewaarheid. Zwart hapte toe met 24-29 maar verkeek zich op de tweeslag 35x33 met onnodig schijfverlies.
In de nu volgende stelling, een tiental zetten later, bood de witspeler (de regeltjes zetcontrole en doorspelen tot het bittere eind negerend) pardoes remise aan (?).

De stand is natuurlijk voor wit gewonnen immers na bv. 31-37 volgt 28-22 met winst.

Dat kostbare gemiste puntje kan het team aan het einde van de competitie wel eens duur komen te staan.

Wim Sanders (zwart) en Martin Kole gaven elkaar letterlijk en figuurlijk niet veel ruimte.

In deze 14-om-14-stand is wit aan zet. Het drama zal zich weldra voltrekken. Na 34-29 neemt zwart de eerste hobbel en incasseert het eerste schijfverlies via 25x34. Wit probeert er nog enige speelruimte te verkrijgen door de dubbele ruil na 35-30 maar na nog weer enig slagwerk ging de strijd voor wit kansloos verloren.

Roermond kwam daardoor weer op gelijke hoogte, want met de winst van Wim stond ook de einduitslag van de wedstrijd vast. Er heeft dus voor Roermond meer ingezeten, het is er om onbegrijpelijke redenen niet uitgekomen.

Roermond houdt op bordpunten de leiding, met een gelijk aantal punten als Maastricht dat ook op 4-4 bleef steken tegen DIOS-Eureka 3.

Op 27 januari in het volgend kalenderjaar wordt de competitie vervolgd. Roermond treft dan de dammers van DIOS-Eureka 3 als opponenten.