Nieuws

Roermond wint ook tweede competitiewedstrijd

Geplaatst op 08-10-2017
Hits: 794


Na de flitsende competitiestart enkele weken geleden heeft het viertal van Damclub Roermond ook de tweede wedstrijd in de reeks van 6 overtuigend naar haar hand gezet. Het derde DIOS-Eureka kwartet kreeg tegen het Roermondse team nauwelijks kansen.

Wim Sanders wees zijn ploeggenoten de juiste weg. In Leo Holtman trof hij een tegenstander die zich relatief gemakkelijk naar het schavot liet leiden. Al na 12 zetten prikte Wim een dodelijke omklemming op het bord en die moest welhaast snel naar schijfwinst leiden. Enkele zetten later had de DIOS-Eurekaman zich via een ruil enige speelruimte kunnen verwerven, maar toen hij dat verzuimde diende het naderende verlies zich ras aan. Op de 21 e zet capituleerde de eerste schijf. In zet 32 gooide Holtman er in een wanhoopsoffensief nog een tweede schijf tegenaan, maar nog geen vier zetten later was het over en uit. Sanders was de laatste die zou toegeven dat hij een zware partij achter de rug had. Roermond leidde en dat gaf de burger moed.

Heel wat meer tegenstand kreeg Wiel Okrogelnik te verduren in zijn partij tegen Frits Gorski. Wiel kon zich nog levendig voor de geest halen hoe de Kerkradenaar hem vorig jaar een remise ontfutselde in een partij waarop niets viel af te dingen. Wiel was dus een gewaarschuwd man. Toch werd het vandaag geen walk over. Integendeel. Gorksi zette zijn partij knap op en lange tijd waren de stellingen in evenwicht. Rond de 50e beschikte Okrogelnik evenwel over veel meer speelruimte met een dreigende doorbraak naar de damlijn. Gorski offerde een schijf en toen liepen zijn kansen op een punt razendsnel achteruit. Okrogelnik deed wat je als roofdier gewend bent te doen: je maakt de prooi dooor en door dol en je slaat vervolgens zonder mededogen toe. Met een 4-0 op het scorebord zou het wel goed komen, zo dachten de Midden-Limburgers.

Jeroen Huskens trad aan tegen Marijn Jans. Marijn, opgenomen in de nationale aspirantentrainingsgroep, leek in het middenspel het betere spel te hebben, maar Jeroen hield zijn gelederen mooi gesloten. Na 53 zetten tekenden de kemphanen de vrede.

Roermond had aan het hoogste bord een geheim wapen opgesteld. Djordy Suijlen, speciaal vanuit Bulgarije voor deze wedstrijd ingevlogen (nou ja), kreeg de dankbare taak om Maarten Everduim het damleven zuur te maken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op papier is Everduim enkele honderden ratingpunten sterker dan onze lange en dat verschil kun je niet 1-2-3 ever overbruggen. Een afschuwelijke rekenfout op de 36e zet werd Maarten meteen fataal. Zetcontrole, of juister het niet uitvoeren van zetcontrole, is een fenomeen waardoor al veel dammers zijn gestraft. Maarten is het volgende slachtoffer geworden. Een niets eens zo heel moeilijke 4-om-5 bracht Djordy de volle winst. Roermond won aldus dit duel met 7-1.

Maastricht was zo vriendelijk om tegen DIOS-Eureka 4 de score gelijk op te laten lopen. Het gelijke spel was deels een gevolg van het toch wel onverwachte verlies van Dre Verheggen tegen Martin Kole. Een meerslagfinesse even later gevolgd door een eindspelfinesse deed Verheggen de das om.

Roermond leidt na twee wedstrijden met 4 punten. Maastricht heeft 2 puntenen de beide teams van DIOS-Eureka hebben ieder 1 punt. Op 4 november treden Roermond en Maastricht tegen elkaar aan.